legio-logo
Vi hjälper Dig med Dina juridiska frågor
Ring 08-678 60 50

Blogg

Nykter men fortfarande dömd – när samhället sviker barnen

Barns rätt till båda sina föräldrar

I Sverige slår både lagstiftning och FN:s barnkonvention fast att barn har rätt till en nära relation med båda sina föräldrar – så länge det inte finns konkreta skäl som talar emot det. Ändå ser vi gång på gång hur samhället och rättssystemet istället arbetar utifrån en ”förebyggande” säkerhetstanke. En förälder med en tidigare missbruksproblematik blir i praktiken fråntagen sina rättigheter, trots att denne är nykter och aktivt arbetar för att förbli det.

(mer …)

Kommentera

Advokat med fokus på boende och skadestånd

Marie Mjöberg – Advokat med fokus på boende och skadestånd

 

Allt kring boende och fastigheter ligger mig varmt om hjärtat. Med en mångårig erfarenhet som rådgivare åt bostadsrättsföreningar är jag advokaten för bostadsrättsföreningar som söker råd i föreningens alla frågor; det kan exempelvis röra sådant som medlemsärenden, tvister i alla instanser, vindsbyggnation, takentreprenader eller ordförandeskap vid stämmor. Målet är att styrelsens arbete ska flyta på så bra som möjligt. Jag vet att ledamöterna har mycket annat i livet utöver uppdraget för föreningen, därför erbjuder jag god tillgänglighet och stort engagemang för era frågor. Många av mina klienter har jag långa relationer med, men även kortare uppdrag är förstås välkomna.

(mer …)

Kommentera

Ensam vårdnad när det är nödvändigt – inte bekvämt

Samarbete

I debatten om vårdnad och föräldraskap hörs ofta argumentet att ”barn har rätt till båda sina föräldrar” och att samarbete alltid är det bästa för barnet. Och visst – i en perfekt värld där båda föräldrarna är stabila, ansvarsfulla och trygga personer är delad vårdnad en självklarhet. Men verkligheten ser inte alltid ut så. (mer …)

Kommentera

Advokat med fokus på rättvisa och barns rättigheter

Linnéa Berg – Advokat med fokus på rättvisa och barns rättigheter

 

Med över tio års erfarenhet som advokat har jag specialiserat mig inom familjerätt och socialrätt, med särskilt fokus på LVU. Jag har även erfarenhet av migrationsrätt och arbetar alltid med en tydlig målsättning: att säkerställa mina klienters rättigheter – i synnerhet barns.

För mig är samarbete nyckeln till framgång. Jag ser till att mina klienter känner sig hörda och förstådda, samtidigt som jag vägleder dem genom rättsprocessen med effektivitet och tydlighet. Att arbeta strategiskt och målinriktat är avgörande, både för att nå bästa möjliga resultat och för att hålla nere onödiga kostnader.

(mer …)

Kommentera

HD ska pröva frågor gällande upplåtelse av bostadsrätt

Högsta domstolen

LEGIO Advokatfirma har i dagarna fått ett besked från Högsta domstolen (HD) om att prövningstillstånd (PT) beviljas i ett ärende. Ärendet har tidigare prövats av tingsrätt och hovrätt och kommer nu alltså att prövas en tredje gång. HD beviljar ca 100 PT årligen (utifrån ungefär 8 000 ansökningar) och chansen att få PT är därför oerhört liten. Det är enbart om HD bedömer att en prövning behövs för att vägleda domstolarna i en viss fråga som HD väljer att ta upp målet.

(mer …)

Kommentera

WEBBINARIUM om vårdnad, boende och umgängesfrågor den 4 november

Kostnadsfritt webbinarium om vårdnad, boende och umgängesfrågor den 4 november

Ibland går det inte som man hoppats på. Livet tar en svår vändning. Att separera med barn kan vara ovisst, svårt och tungt. En kontakt med jurist eller advokat kan hjälpa för att se hur dina och dina barns rättigheter ser ut.

(mer …)

Kommentera

WEBBINARIUM för bostadsrättsföreningar den 15 oktober

WEBBINARIUM för bostadsrättsföreningar

Efter den långa sommaren som vi haft är det dags att samla styrelsen i er bostadsrättsförening igen. En av punkterna på dagordningen blir medlemsärenden. Styrelsen behöver ta ställning till ansökningar från medlemmar om att flytta kök, ta upp en vägg eller installera luftkonditionering/AC. I sämsta fall har de redan gjort det utan att vänta på tillstånd från styrelsen. Vad gäller då? Boende kan ha hört av sig för att de noterat att grannarna hyr ut i andra hand och undrar om det verkligen finns tillstånd. Vad behöver ni göra?

Både nya och mer erfarna styrelseledamöter kan ha nytta av en genomgång av en del regler som gäller för byggande och vid andrahandsuthyrning. Då passar det förhoppningsvis bra med ett kostnadsfritt webbinarium gällande de frågorna.

(mer …)

Kommentera

Förändringar i bostadsrättslagen

white and brown concrete building

Bostadsjuridik – juridiken för bostadsrättsföreningarna

Den 1 januari 2023 skedde en lagändring i bostadsrättslagen angående tvister mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsförening gällande ombyggnadsärenden. Bostadsrättshavare som fått avslag på ansökan om ombyggnad av sin bostadsrätt kunde tidigare vända sig till tingsrätt och begära prövning av ansökan. Från och med årsskiftet 2023 prövar hyresnämnden istället sådana ansökningar. Även om prövningen i själva tillståndsfrågan är densamma i hyresnämnden finns det skillnader. En skillnad är att ansökan normalt går snabbare att pröva i hyresnämnden än i tingsrätten, en annan är att den som förlorar i tingsrätten riskerar att behöva betala den vinnande partens rättegångskostnader. I hyresnämnden bär vardera parten sin egen kostnad oavsett hyresnämndens beslut. Normalt handlar det om kostnaderna för ombud och för bevisning.

(mer …)

Kommentera

Nya konsumentköplagen

Nya konsumentköplagen

 

En sak har vi alla gemensamt, och det är att vi är konsumenter. Åtminstone så länge du handlar i egenskap av privatperson, utanför näringsverksamhetens ändamål. Svensk rätt har sedan länge bejakat konsumentintresset, men på senare dagar lite extra. I denna artikel kommer jag att göra en närmare presentation av konsumentens rättigheter i  den nya konsumentköplagen.

(mer …)

Kommentera

Vem ska få vårdnaden över ditt barn?

Juridisk hjälp vid familjehemsplacering

Efter en längre placeringstid, oftast minst tre år, kan socialtjänsten och familjehemmet börja tänka i banor om att göra en vårdnadsöverflytt. Det betyder att vårdnaden för barnet flyttas till familjehemmet från er, de biologiska föräldrar. Detta handlar oftast om att det praktiskt är enklare för familjehemmet att utöva vårdnaden om man inte längre tror barnet kommer flytta tillbaka till sin biologiska familj. Läs mer om hur vi kan erbjuda dig och ditt barn juridisk hjälp vid familjehemsplacering.

(mer …)

Kommentera